ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TEVBE

71

وَالْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاء بَعْضٍ يَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَيُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَيُطِيعُونَ اللّهَ

وَرَسُولَهُ أُوْلَـئِكَ سَيَرْحَمُهُمُ اللّهُ إِنَّ اللّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

 

71. Mü'min erkeklerle mü'min kadınlar birbirlerinin velileridir. Bunlar iyiliği emreder, kötülükten vazgeçirmeye çalışırlar. Namazı dosdoğru kılarlar, zekatı verirler. Allah'a ve Resulüne de itaat ederler. İşte Allah bunlara rahmet edecektir. Şüphesiz Allah Azizdir, Hakimdir.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı dört başlık halinde sunacağız:

 

1- Mü'minlerin Veliliği:

2- iyiliği Emredip Kötülükten Alıkoymak:

3- Namazın Kılınması:

4- Allah'a ve Resulüne itaat Edenler:

 

1- Mü'minlerin Veliliği:

 

"Birbirlerinin velileridirler" yani, candan sevgi, muhabbet, birbirlerine atıfetleri bakımından kalpleri birlik içerisindedir.

 

Münafıklar hakkında ise: "Birbirlerindendirler" ifadesi kullanılmıştır. Çünkü onların kalpleri ayrılık içerisindedirler. Fakat hüküm itibariyle biri diğerine katılır.

 

2- iyiliği Emredip Kötülükten Alıkoymak:

 

"Bunlar, iyiliği emreder." Yüce Allah'a ibadeti, O'nu tevhid etmeyi ve buna bağlı olan diğer bütün hususları emrederler.

 

"Kötülükten vazgeçirmeye çalışırlar." Putlara tapmaktan ve buna bağlı olan her husustan vazgeçirmeye çalışırlar. Taberi, Ebu'l-Aliye'den şöyle dediğini nakleder: Kur'an-ı Kerımde Yüce Allah'ın sözünü ettiği bütün iyiliği emr edip, münkerden alıkoymaya dair buyrukların hepsi putlara ve şeytanIara ibadeti yasaklamak anlamındadır. İyiliğin emredilip münkerden alıkonulması ile ilgili açıklamalar daha önce el-Maide Süresi (79. ayetin tefsirinde) ile Al-i İmran Süresi'nde (21-22. ayetlerin tefsiri, 2. başlık ve devamında) geçmiş bulunmaktadır. Yüce Allah'a hamd olsun.

 

3- Namazın Kılınması:

 

Yüce Allah'ın: "Namazı dosdoğru kılarlar" buyruğuna dair açıklamalar, Bakara Süresi'nin baştarafında (el-Bakara, 3. ayet, 4. başlıkta) daha önceden geçmiş bulunmaktadır. İbn Abbas der ki: Burada kastedilenler beş vakit namazdır. Buna göre sözü edilen zekat da farz zekat demektir. İbn Atiyye der ki: Bana göre nafilelerle övgü, daha beliğ (ileri derecede) dir. Zira nafileleri yerine getiren bir kimsenin farzları yerine getirmesi öncelikle sözkonusudur.

 

4- Allah'a ve Resulüne itaat Edenler:

 

"Allah'a" farz kıldığı hususlarda "Resulüne de" kendileri için sünnet kıldıklarında "itaat ederler."

 

Yüce Allah'ın: "İşte Allah bunlara rahmet edecektir" buyruğundaki "sin" harfi, va'dolunan bu rahmetin gerçekleşeceği vaktin bir süresi bulunduğunu belirtmektedir ki, ruhlar bu va'di umarak nimetlensin. Şanı Yüce Allah'ın lütfu, bu va'din yerine getirilmesinin teminatıdır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Tevbe 72

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR